6 Ocak 2014 Pazartesi

Çemberin Dışındayken İçine Bir Göz Atmak İstersen Eğer...

Hangi kitaptan mı bahsedeceğim bu yazıda? Hemen söyleyeyim. Tim Weaver'dan Paravan. Türkiye'ye getiren yayınevi ise Ephesus.

David Raker çok sevdiği karısı Derryn kansere yakalandığında, onu yalnız bırakmamak için işini bırakarak evinde kendine ufak bir oda ayarlayıp serbest olarak çalışmaya başlar. Karısının durumu günden güne kötüye gittikçe de onunla daha fazla ilgilenmek için de serbest olarak devam ettiği işinden de feragat etmek zorunda kalır. Gel zaman git zaman eski arkadaşlarından biri işi nedeniyle onu arayıp da yardımını isteyene kadar...

David arkadaşına yardım etmek istemez çünkü karısıyla geçirdiği her an çok değerlidir onun için. Fakat Derryn David'e biraz da olsa kendine zaman ayırmalısın der ve David eski arkadaşının isteğini yerine getirmek zorunda kalır. Ancak işi kabul ettiğinin ertesi günü canından çok sevdiği karısı Derryn dünyaya gözlerini yumar. 

Derryn'in vefatıyla birlikte hayatının da büyük bir parçasını kaybeder David... Ancak günlerden bir gün ofisine ölen çocuğunun öldüğüne inanmayan biri gelir. Çocuğunun ölümünü kabullenmiş olduğunu dile getiren kadın, kabullendiğim şey ölüm olsa da gözlerim beni yanıltıyor olamaz der David'e ve yüklü bir para karşılığı çocuğunu araştırmasını ister David'den. David başta bu işi kabul etmese de hayatındaki boşluğu dolduraak bir şeyler aradığından işi kabul etmeye mecbur kalır. Olaylar da bu işin kabulünden sonra patlak verir.

Sır perdesinin ardında diri diri yanmış ve teşhisi bir dişten olan biri vardır. Bulunduğundan beş sene önce ortadan kaybolmuş, izini kaybettirmiş biri ansızın ölü olarak eski evinin yakınlarında nasıl bulunabilir?

David olayı en ince ayrıntılarına kadar araştıracak ve çözüme kavuşturacak mı? Yoksa pes edip o Derryn'siz bom boş hayatına geri dönüp, inzivaya mı çekilecek?

Ölümlerin ardındaki paravan bir şirketten yola çıkarak öldüğü sanılan kişiyi ölü ya da diri bulabilecek mi David? Olasılıksız olan şeyleri ölüleri diriltebilecek mi? 

"Zayıf bir adam mutlak güç veriyorsun, ama aslında sadece zayıflığını beslemiş oluyorsun"
diye yazar kitabın satır aralarında yazar...

Okunası, sürükleyici, kimi zaman gizemli, kimi zaman sarsıcı bir kitap Paravan. Bazı anlar gelecek ki nefesinizi tutacak, soluksuz kalacaksınız ve bazı anlarda hayretler içerisinde bir sonraki sayfaya geçeceksiniz.

Paravan, Tim Weaver'in ilk kitabı olmasına rağmen yazar bu kitapla usta bir kaleme sahip olduğunu kanıtlamış gibi duruyor. Okuduğuma pişman olmadığım kitaplardan biri daha diyebiliyorum. Hem kurgusal yönden çok iyi ve iyi olması nedeniyle tahminleri havada bırakıyor, hem de kişi analizleri çok iyi olduğundan insan okurken ciddi anlamda kişileri rahatlıkla hayal edebiliyor. Şahsen benim hayal gücümü dolu dizgin harekete geçirdi bu kitap diyebilirim.

Okumanızı tavsiye ederim. Şimdiden iyi okumalar.

Kitabın Adı: Paravan
Kitabın Yazarı: Tim Weaver
Yayınevi: Ephesus Yayınevi


2 yorum :

Adsız dedi ki...

"Zayıf bir adam mutlak güç veriyorsun, ama aslında sadece zayıflığını beslemiş oluyorsun" sözü bana odama astığım "kontrolsüz güç güç değildir" sözünü anımsattı.
kitabın konusu ilgimi çekti. okuma fırsatı bulabilirim umarım.

leithygurumi dedi ki...

Umarım fırsat bulup kitabı okumuşsundur :)